Sininen bioteknologia tutkii monimuotoisia meren eliöitä ja pyrkii löytämään mahdollisuuksia hyödyntää niitä uusien tuotteiden, kuten kemikaalien, elintarvikkeiden, hyvinvointituotteiden (esim. ravintolisät ja kosmetiikka), lääkkeiden ja energialähteiden kehittämiseksi.
Bioteknologialla meren biomassoista voidaan hyödyntää esimerkiksi vähempiarvoisia kaloja ja kalatalouden sivuvirtoja, mikro- ja makroleviä, simpukoita ja järviruokoa. Sininen bioteknologia perustuu biomassojen teknologiseen hyödyntämiseen ja korkeaan jalostusasteeseen. Sinisellä bioteknologialla voidaan edistää lisäksi meriympäristön tilaa, kun biomassojen mukana merestä poistuu ravinteita.
Sininen bioteknologia on toimialana uusi ja kehittyvä. Toimialan kasvun edellytyksiä ovat riittävät resurssit tutkimukseen, innovaatioihin ja toimintatapojen kehittämiseen. Sininen bioteknologia liittyy kiinteästi muihin toimialoihin, kuten kalastukseen ja vesiviljelyyn, ja yhteistyö eri toimijoiden välillä luo edellytyksiä alan kehittymiselle. Alan kehittymiseksi tarvitaan investointeja infrastruktuuriin, esimerkiksi uusia prosessointilaitoksia kalastuksen sivuvirtojen hyödyntämiseen.
Merialueilla siniseen bioteknologiaan liittyviä toimintoja voi tulevaisuudessa sijoittua esimerkiksi vesiviljelylaitosten ja kalastustoimintojen yhteyteen. Toimiva infrastruktuuri merialueilla sekä meren ja mantereen välillä, kuten biomassojen tuotanto- / korjuualueiden sijainti, logistiset reitit, purkupisteet ja jatkojalostusfasiliteetit luovat edellytyksiä toiminnalle.