Jämförelser av olika aspekter och samtal behövs och här konkretiseras havsplaneringens betydelse. Om bedömningen av planeringens verksamhetskonsekvenser endast skulle göras utifrån en aspekt eller för en bransch, skulle det öka risken med suboptimering. Något av det viktigaste med havsplaneringen är att den skapar samarbete. Dessutom erbjuder den ett informationsunderlag för att bedöma konsekvenserna av enskilda projekt. Planen kan hjälpa en aktör som planerar verksamhet till havs och som genom planen får förståelse om allt som dennes projekt kan påverka.
Genom att förstå havsplanens helhetskonsekvenser och effekt, förstås även möjligheterna för hållbar tillväxt för havsnäringar. De totala fördelarna kan uppnås genom att förstå behoven av samordning mellan olika branscher. Det finns många beroendeförhållanden och ömsesidiga effekter mellan havsnäringarna som både kan förhindra förutsättningarna för branschen och å andra sidan stärka dem.
Målet för detta bedömningsarbete är havsplanen. Under arbetet har det framgått hur betydelsefull själva planeringsprocessen upplevs. En stor grupp experter från olika branscher har deltagit i upprättandet av planen som blivit till av processen. Planeringsprocessen har fört samman olika branschaktörer och även frambringat sådan kunskap och förståelse, som inte finns med i själva planen. Som en del av bedömningen kan konstateras att planeringsprocessen har gagnats av att att förståelsen mellan olika branscher har ökat. Värden som planen har producerat kan påstås vara kunskap (=planen) och samarbete (=arbetsprocessen). Centralt för de positiva konsekvenserna är hur samarbetet fortskrider.
Processen för havsplaneringen har erbjudit verktyg för att bättre förstå beroendeförhållanden mellan de olika branscherna. Under planeringsprocessens andra skede bör ökningen av förståelsen mellan branscherna granskas. Havsplanen skulle aktivt kunna möjliggöra sådana åtgärder, som ger möjlighet att uppnå god status i den marina miljön samt i områdesverksamheterna.
För att havsplanen ska kunna skapa mervärde, bör de inblandade fundera över hur havsplanen med hjälp av samarbete kan fungera som en katalysator för positiv utveckling och vilken roll exempelvis samarbetsnätverket skulle kunna ha här. Havsplanen skulle kunna ge stöd till en smart specialisering inom områdena. Synergier inom olika branscher kan stödas och tillvaratas, framförallt kombinationen av turism, rekreation och naturskydd eller samordning av projekt inom livsmedelsproduktion och blå bioekonomi. I idealfallet sätter havsplanen upp ramar och ifrågasätter sådana lösningar som genom suboptimering skulle resultera i negativa helhetskonsekvenser. Å andra sidan stöder havsplanen aktörer genom förståelse för andra branscher och genom att erbjuda information om den egna rollen (exempelvis via utlåtanden).
Avgörande är också åtgärderna som är beroende av en god status i den marina miljön. I Finland har en vattenvårdsplan upprättats baserat på lagen om vatten- och havsvård, där åtgärder listas för hur en god status ska kunna uppnås i vattnet. I vattenvårdplanernas åtgärder för havsområden har utsläppsminskningsmål fastställts, varav den största delen omfattar utsläppen i avrinningsområden. Belastningen i havsområdet utgörs av dagvatten som kommer från land via älvar, som består av en diffus belastning från verksamheter utanför själva miljötillståndet[2] samt verksamheter som ingår i miljötillståndssystemet[3]. Belastning som riktar sig direkt mot vattendrag är till exempel avfallsvattenanläggningar, fiskodlingar, luftpartiklar och intern belastning.[4]
Inom flera havsnäringar är konsekvenserna främst negativa för en god status i havsmiljön. Fastän ramvillkoret för implementeringen av planen är en god ekologisk status, har inte miljöstyrningen någon tydlig specifikation på vilka faktorer som påverkar möjligheten att uppnå en god status i den marina miljön eller hur vattnets känslighet ska definieras.[5]
I havsplanen har exempelvis omfattande turistområden märkts ut och ett långsiktigt mål är en betydande ökning av antalet turister. Vad gäller den ekologiska statusen i havet kan konsekvenserna av den prognosticerade statusen vara svagt negativ (tex. -2 %), men detta innebär inte nödvändigtvis en risk för en god marin status om vattenvårdsplanen som helhet medför en betydande förbättring i den marina miljöns status (t.ex. +20 %). En stor del av havsnäringarna kräver inte heller miljötillstånd, då det inte finns juridiska metoder för att förbjuda verksamheten till havs. Planerarna bör ändå inse de växlande faktorerna som påverkar havets ekologiska status.
I slutet finns en sammanställning av de centrala rekommendationerna som preciserats för havsplaneringsprocessen och som stödjer möjligheten att uppnå målen för en hållbar blå tillväxt.
[1] Aho et al. (2015) Ravinteiden kierron taloudellinen arvo ja mahdollisuudet Suomelle. Finns tillgänglig på: https://www.sitra.fi/julkaisut/ravinteiden-kierron-taloudellinen-arvo-ja-mahdollisuudet-suomelle/
[2] Diffus belastning orsakas framförallt av jordbruk, glesbebyggelse och trafik.
[3] Industrianläggningar och stora djurhållande gårdar orsakar punktbelastning.
[4] https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Kartat_ja_tilastot/Vesistojen_kuormitus_ja_luonnon_huuhtouma