Havsplanen är en strategisk vision, skapad tillsammans med intressentgrupperna, av hållbar användning av havsområden och främjande av god status i den marina miljön.
Planen är ett strategiskt dokument för utveckling, som på ett översiktligt sätt identifierar möjligheter till mångsidig användning av områdena, och stöder samordning av marina verksamheter.
Planerna blickar in i framtiden och beskriver målstatusen för 2030.
Planen identifierar den marina miljöns och de marina branschernas nuvarande och framtida potentialer och synergier. Planen är till sin natur möjliggörande, inte exkluderande.
Ett sömlöst, sektors- och landskapsöverskridande samt internationellt samarbete är viktigt när planen bereds.
Planen har indirekta styrande konsekvenser; den är ett verktyg inom den fysiska planeringen och stöder därmed landskapsplaneringen och den regionala utvecklingen genom att ta fram uppgifter om möjligheter och ramvillkor för de marina branscherna och den marina miljön. Planen har ändå ingen rättsverkan och ingår inte i planehierarkin eller systemet för planering av områdesanvändningen.
Planen får genomslag genom planeringsprocessen, det vill säga genom samförstånd mellan intressentgrupperna, och att man åtar sig att följa planen och upplever ett ägarskap av den. Havsplanen får genomslag också genom kopplingen till politiska linjedragningar och strategier på nationell, regional och sektorsspecifik nivå, samt genom att den stöder landskapsprogrammen och genomförandet av dem, liksom genom att den främjar de mål som ställts upp i landskapsplaneringen, olika projekt för områdesutveckling, naturresursplaner och övriga planer för skötsel och användning av havsområden.
I havsplanen analyseras den marina miljön i ett större sammanhang genom ekosystemtjänster samt växelverkan mellan land och hav.