Utvinningsbranschen

Vision 2030

Utvinningsbranschen utvecklas utifrån forskning och innovationer. Utnyttjande av havssand och andra mineraler i havsområdet är förenligt med målet om ett gott tillstånd i den marina miljön.

Nu 2030

Beskrivning

Utvinning av havssand och grus

Utvinningen av havssand och -grus har hittills varit obetydlig på de finländska havsområdena och det har använts närmast i enstaka projekt i stor skala, som varit belägna vid kusten (t.ex. Nordsjö hamn i Helsingfors), varvid täktområdet har legat nära projektet eller bearbetningsområdet (Miljöministeriet 2019 B43).

Under de senaste decennierna har sand- och grusmaterialsfyndigheterna utretts tämligen väl på det finländska territorialvattenområdet. Man saknar god kännedom om tillgångarna inom den ekonomiska zonen. (Miljöministeriet 2019 B43)

 

Järn-mangan-sediment

Man har velat utnyttja järn-mangan-sediment ekonomiskt, men man har bara litet information om effekterna av att utnyttja dem. För att kunna utnyttja dem behöver man dessutom utveckla tekniska lösningar samt forska vidare bl.a. i effekterna av verksamheten. (Miljöministeriet 2019 B43)

Järn-mangan-sediment förekommer nästan överallt på de finländska havsområdena. De innehåller förutom rikligt med järn och mangan fosfor, arsen, titan, magnesium och sällsynta jordartsmetaller. Ingående uppfattning om sedimentens betydelse för de marina ekosystemen saknas. (Miljöministeriet 2019 B43)

 

Utnyttjande av fosfor

Man har i någon mån undersökt utnyttjandet av den fosfor som har lagrats i bottensedimenten. För att kunna utnyttja fosforn behöver man utveckla tekniska lösningar och förstå effekterna bättre. (Miljöministeriet 2019 B43)

Med tanke på verksamheten i branschen är det viktigt med smidiga logistikkedjor, att lastnings-, vidareförädlings- och lagringsområden är tillgängliga. När tillgängligheten till grus- och sandtillgångar minskar i närheten av tillväxtcentra, ökar behovet av att utnyttja tillgångarna på havsbottnen (Miljöministeriet 2019 B43).

Sand- och grusområden under vatten är ofta viktiga med tanke på den biologiska mångfalde. Vid utvinning ändras förhållandena och ekosystemen på havsbottnen, vilket förutsätter att tillräckliga utredningar och konsekvensbedömningar görs. Beaktandet av undervattenskulturarvet medför också gränsvillkor för verksamheten. Miljöeffekternas hanterbarhet minskas bl.a. av de vattenströmningar som sker i havsområdet.

Vägkarta

Bakgrundsinformation

Synergier och motsägelser

Ekosystemtjänster

Utvinningsbranschen utnyttjar produktionstjänster som alstras av havsekosystemet, dvs. olika slags material och geologiska formationer.

Utvecklingsriktningar

– Undersökningen av de mineraler och utvinningsbara ämnen som finns till havs och kartläggningen av fyndigheterna ökar. Kunskapsbasen om bl.a. utvinningsverksamhetens effekter på havsmiljön samt mineralernas betydelse för havsmiljöns ekosystem ökar.

– Materialbehovet i de tillväxtcentra som befinner sig i närheten av kusten kommer antagligen att öka i framtiden.

– Intresset för sedimenten på havsbottnen och de sällsynta grundämnen som de innehåller kan öka exempelvis när batteriindustrins behov ökar.

– En förbättrade kunskapsbas och teknisk utveckling gör det möjligt att vid behov ta tillgångarna i bruk med hållbarare metoder än nu.

– Tyngdpunkten för utvinningen av mineraler är dock även i framtiden på fastlandet, varvid det är lättare att hantera skadeverkningarna och riskerna och de marina fyndigheterna utnyttjas knappast alls mer än i nuläget. De marina fyndigheterna bevaras i huvudsak som potentiella reserver.

(B42, B43, B11, B21)