Valtakunnallinen merialueiden kestävän käytön työpaja järjestettiin 1.10.2019 Helsingissä.
Tälle sivulle on koostettu työpajatyöskentelyn tuloksia: toimialojen SWOT-analyysit sekä toimialojen välisiä synergioita ja ristiriitoja. Luonnos Suomen merialueiden kestävän käytön vision sisällöstä ja toimialakohtaisista visiolauseista löytyy Visio-sivulta.
Keskeisiä tavoitteita
Kansainväliset tavoitteet
Kansalliset tavoitteet
Vahvuudet
Merituulivoiman nopea kasvu maailmanlaajuisesti ja Itämeren otolliset olosuhteet merituulivoimalle. Laivanrakennus- ja offshore-alan osaamista voidaan hyödyntää merituulivoiman rakennuksessa. Uusiutuvien energialähteiden lisääminen vähentää päästöjä ja riippuvuutta fossiilisista sekä lisää omavaraisuutta ja huoltovarmuutta.
Vahvuudet
Heikkoudet
Merituulivoiman kehittymättömyys Suomessa, toistaiseksi kehittymätön tekniikka ja infra sekä merelle rakentamisen korkeammat investointikustannukset. Lisäksi puolustusvoimien intressien yhteensovittaminen energiatuotannon kanssa sekä tuulivoimaloiden aiheuttama tutkanhäirintä ja maisema- ja luontovaikutukset.
Heikkoudet
Mahdollisuudet
Tekniikan kehittymisen avaamat mahdollisuudet kuten kelluvat tuulipuistot tai energian varastoinnin kehittyminen. Strategisen yhteistyön lisääminen kansainvälisissä tuulivoimahankkeissa ja investoinnit puhtaaseen energiaan. Tuulivoiman lisäksi mahdollisuuksia liittyen biomassaan, lämpövoimaloiden lämpöpumppuprosessin hyödyntämiseen, meriveden käyttöön lämpö- ja viilennysenergian tuottamisessa sekä aaltoenergiaan.
Mahdollisuudet
Uhat
Ristiriidat muiden toimialojen kanssa. Ilmastonmuutoksen vaikutukset: äärevöityvät sääolosuhteet ja jäätilanteen muutokset. Energiatuotannon omistajuuden keskittyminen ulkomaisille tai monikansallisille tahoille sekä toisaalta kansallisen fokuksen ja tukien keskittyminen muihin energialähteisiin kuin merienergiaan.
Uhat
Keskeisiä tavoitteita
Kansainväliset tavoitteet
Kansalliset tavoitteet
Vahvuudet
Merilogistiikan suuri merkitys Suomen taloudelle (viennistä ja tuonnista 80 % hoidetaan meriteitse, työllistämisvaikutus, liikevaihdon suuruus). Itämeren tärkeä rooli EU-maille sekä alueen sisäisessä että Venäjä-kaupassa.
Vahvuudet
Heikkoudet
Yleisen talouskehityksen ja kaupan muutosten heijastuminen alaan voimakkaasti. Ympäristöön kohdistuvat päästöt ja melu, vaikutukset herkille luontoalueille, haitallisten vieraslajien leviäminen sekä väylien rakentamisen vaikutukset kuten ruoppausmassojen sijoittaminen.
Heikkoudet
Mahdollisuudet
Teknologian kehitys, puhtaammat polttoaineet, paikallinen tuotanto ja kiertotalousratkaisut voivat vähentää merilogistiikan haitallisia ympäristövaikutuksia. Alusten sähköistyminen, autonomisten ja kauko-ohjattavien alusten kehittyminen ja satamatekniikan digitalisoituminen mahdollistaisivat liikenteen sujuvoittamisen.
Mahdollisuudet
Uhat
Lisääntyvät öljy- ja kemikaalikuljetukset sekä risteävä matkustaja-alusliikenne kasvattavat ympäristölle tuhoisien ja laaja-alaisten onnettomuuksien riskiä. Sään ääri-ilmiöt voivat haitata laivaliikennettä. Autonomisen liikenteen kehitystä vaikeuttavat ja hidastavat kyberuhat.
Uhat
Keskeisiä tavoitteita
Kansainväliset tavoitteet
Kansalliset tavoitteet
Vahvuudet
Ympäristömyrkkyjen määrä Itämeren kaloissa vähentynyt. Suomen meripyynnistä 95% on MSC- sertifioitua kalaa ja kalastus poistaa samalla ravinteita Itämerestä. Kalastus tukee saariston ja rannikon elinvoimaisuutta, ylläpitää kulttuuria ja perinteitä sekä tarjoaa kotimaista kalaa kuluttajille ja kalanjalostusteollisuudelle.
Vahvuudet
Heikkoudet
Itämeren kalan kulutus Suomessa on pieni verrattuna tuontikalaan eikä rannikkokalastus kykene tuottamaan riittävästi kalaa vastatakseen kysyntään. Kalastus on työvoimaintensiivistä, joten kannattavuuden kehitys on hankalampaa kuin vesiviljelyssä. Itämeren saastuneisuus (sekä todellinen tilanne että mielikuvavaikutus kalan kuluttamiseen). Kalastajien korkea keski-ikä.
Heikkoudet
Mahdollisuudet
Proteiinilähteiden pula maailmassa ja lihansyönnin rajoittaminen ilmastovaikutusten vuoksi voisi lisätä kalan osuutta ruokavaliossa ja nostaa sen arvoa. Synergiat muiden toimialojen kanssa, esim. turismin yhdistäminen ammattikalastukseen ja sivuvirtojen hyödyntäminen sinisen bioteknologian alalla. Jalostusasteen lisääminen, esim. särkikalatuotteiden kaupallistaminen sekä Suomeen soveltuvan teknologian ja toimintatapojen kehittäminen kalasaaliiden täysimääräiseksi hyödyntämiseksi.
Mahdollisuudet
Uhat
Ilmastonmuutoksen ja rehevöitymisen vaikutukset kalakantoihin ja meriekosysteemeihin. Vaarallisten aineiden päästöt, öljyonnettomuus, vieraslajit painolastivesien mukana. Elinkeinon kannattavuuden heikkeneminen, kalastajien määrän väheneminen ja nuorten kalastajien puute sekä muiden käyttötarpeiden priorisointi kalastuksen tarpeiden edelle.
Uhat
Keskeisiä tavoitteita
Kansainväliset tavoitteet
Kansalliset tavoitteet
Vahvuudet
Pitkäaikainen yhteistyö ympäristöalan kanssa ja ravinnekuormituksen vähentyminen, EU:n korkeat standardit ympäristön, eläinten hyvinvoinnin, terveyden ja työolojen suhteen. Kotimaisen kalan tarjoaminen kuluttajille ja kalanjalostusteollisuudelle. Vahva vesiviljelyosaaminen Suomessa.
Vahvuudet
Heikkoudet
Ravinnekuormitus ja paikallinen rehevöityminen. Riippuvaisuus rehutuotannosta, esim. soijasta (ja sen kestävyys). Teknologian ja logistiikan kehittämisen tarve esim. laajamittaiseen vesiviljelyyn tuulipuistojen yhteydessä.
Heikkoudet
Mahdollisuudet
EU:n kasvava kysyntä mereneläville ja kalalle. Vesiviljelyllä on potentiaalia kestävien työpaikkojen ja kasvun lähteenä. Vesiviljelyn (simpukoiden ja levän) käyttö veden ja ympäristön puhdistamisessa. Suljetun vesikierron kalan- ym. kasvatuksen yleistyminen ja kasvumahdollisuudet, erityisesti kaupunkien lähellä.
Mahdollisuudet
Uhat
Ympäristön olosuhteiden, kuten veden laadun heikkeneminen ja vaikutukset avovesisysteemeihin. Meren lämpötilan kohoaminen vaikeuttaisi vesiviljelyä sisärannikolla ja paine siirtyä ulkosaaristoon kasvaisi. Mahdolliset konfliktit muiden alojen kanssa (matkailu, vapaa-ajan- tai ammatillinen kalastus, luonnonsuojelu).
Uhat
Keskeisiä tavoitteita
Kansainväliset tavoitteet
Kansalliset tavoitteet
Vahvuudet
Suomessa on yleisesti vahvaa osaamista teknologiassa, kiertotaloudesta ja kemianteollisuudesta. Suomessa korkeatasoinen koulutus ja tutkimus sekä tutkimuksen ja käytännön yhteistyö. Paljon merialuetta, pitkä rannikko ja laaja saaristo.
Vahvuudet
Heikkoudet
Toimiala on varhaisessa kehitysvaiheessa. Tutkimuksen vähäiset resurssit. Uuden toimialan kannattavuus on epäselvää.
Heikkoudet
Mahdollisuudet
Globaalit trendit vaativat uusia ratkaisuja vesituotannon potentiaalin kasvattamiseen sekä energian, ruoan ja muiden biotuotteiden tuotantoon. Ravinteiden kierron ratkaisut ja korkean lisäarvon tuotteet voivat tarjota merkittäviä mahdollisuuksia. Liiketoimintamahdollisuuksia vesi-, ravinne- ja energialiiketoiminnan välillä, sekä vedenkulutukseen liittyen (sivu- ja jätevirrat).
Mahdollisuudet
Uhat
Osaavan työvoiman saannin turvaaminen. Vaikutukset meren ekosysteemiin. Sinisen bioteknologian kannattavuus on epäselvää, ei välttämättä ole kannattavaa tulevaisuudessakaan.
Uhat
Keskeisiä tavoitteita
Kansainväliset tavoitteet
Kansalliset tavoitteet
Vahvuudet
Suomessa meriteollisuus, satamatoiminnot, logistiikka ja näihin liittyvät palvelut käsittävät yhdessä yli 3000 yritystä, jotka työllistävät noin 50 000 henkilöä. Meriklusterin kokonaisliikevaihto on 13 miljardia euroa. Merkittävä kansainvälinen toimiala Suomessa ja Suomella erityisosaamista mm. clean techin, laivanrakennuksen, automaation ja arktisen osaamisen osalta.
Vahvuudet
Heikkoudet
Alan suhdanneherkkyys ja materiaali- ja energiaintensiivisyys. Kova kilpailu ja paljon vapaata kapasiteettia kansainvälisesti. Pitkän aikavälin ajattelun puute vaikuttaa negatiivisesti investointeihin.
Heikkoudet
Mahdollisuudet
Satamatoimintojen ja meriteollisuuden tilan tarve kasvaa, eikä se voi keskittyä pelkästään suurimpiin asuinkeskittymiin, mahdollisuus investoinneille myös harvemmin asutuille alueille. Uusia mahdollisuuksia vanhan kaluston/laivaston uusimiseen Euroopassa. IMO:n regulaatiot edellyttävät uusia polttoainetyyppejä ja teknologisia ratkaisuja. Kasvava palvelullistuminen kehittyneillä teollisuuden aloilla.
Mahdollisuudet
Uhat
Osaavan työvoiman saannin turvaaminen. Toteutuessaan Tallinna-tunneli saattaa heikentää Suomenlahden henkilöliikennettä (risteilyturismin vähentyminen). Ulkomaisten investointien myötä tuotot (ja verotulot) siirtyvät ulkomaille.
Uhat
Keskeisiä tavoitteita
Kansainväliset tavoitteet
Kansalliset tavoitteet
Vahvuudet
Merenpohjan ainesten käyttö säästäisi maanpäällisiä alueita (esim. harjuja) ja vähentäisi liikennettä maalla. Suomella on erikoistuneita aluksia ja osaamista merenalaisiin operaatioihin. Merenpohjan aineksia (hiekkaa) hyödynnetään myös merituulivoiman rakentamisessa.
Vahvuudet
Heikkoudet
Paljon tietopuutteita, esim. vain 25 % Suomen merialueiden merenpohjasta kartoitettu ja mm. rautamangaanin merkitys ekosysteemissä vielä tutkimatta. Tällä hetkellä merihiekan käyttöön liittyy suuria kustannuksia, minkä vuoksi se on hyödynnettävissä vain suurissa hankkeissa ja lähellä käyttöpaikkaa. Kaivuu-, ruoppaus- ja läjitystoimien suorat ja välilliset haittavaikutukset vedenlaatuun, kasvillisuuteen ja eliöstöön ja kaluston rikkoutumisten ja haitallisten aineiden päästöjen vaikutukset ympäristöön.
Heikkoudet
Mahdollisuudet
Merenpohjan sora- ja hiekkavarantojen hyödyntämispaine lisääntyy kaupungistumisen, rantarakentamisen ja maanpäällisten varantojen hupenemisen myötä erityisesti kasvukeskusten läheisyydessä. Myös mineraalivarojen kysyntä kasvaa. Materiaalin kuljetus-, varastointi- ja jatkojalostustoiminnan sijoittaminen jo olemassa olevien satamien tai teollisuusalueiden yhteyteen mahdollistaa olemassa olevan infran hyödyntämisen. Geologisesti merkittäviä alueita ja merellisiä kiviainesvarantoja on tunnistettu joillakin alueilla (esim. Uusimaa).
Mahdollisuudet
Uhat
Rajoitusten (esim. suojelu, kulttuuriperintö, puolustus) vuoksi vain pieni osa varannoista on hyödynnettävissä. Konfliktit muiden toimialojen kuten kalastuksen ja vesiviljelyn kanssa sekä haitat ympäristön tilalle ja luonnon monimuotoisuudelle. Suurin riski on paikallisen ekosysteemin totaalinen katoaminen
Uhat
Keskeisiä tavoitteita
Kansainväliset tavoitteet
Kansalliset tavoitteet
Vahvuudet
Voimakkaasti kasvava toimiala jolla myönteisiä vaikutuksia paikallistalouteen sekä muille toimialoille. Suomen vetovoimatekijät kulttuuriympäristö, monimuotoinen luonto sekä puhtaus ja imago turvallisena ja luotettavana maana.
Vahvuudet
Heikkoudet
Liikkumisesta aiheutuvat päästöt sekä ympäristön roskaantuminen ja kuluminen, yhteensovittaminen paikallisten luonto- ja kulttuuriarvojen kanssa, vaikutukset herkkiin ekosysteemeihin. Toimialan hajanaisuus: kehittäminen ja kaikkien toimijoiden sitouttaminen kestävän kehityksen tavoitteisiin haastavaa. Rannikkokohteiden saavutettavuus erityisesti julkisella liikenteellä.
Heikkoudet
Mahdollisuudet
Nousevat trendit kuten ekologisuus ja kestävyys, lähi-, luonto-, erä- ja elämysmatkailu, rauha ja hiljaisuus sekä pienemmät kohteet, paikallisuus ja autenttisuus. Toisaalta digitaalisuuden ja uusien teknologioiden avaamat mahdollisuudet. Uudet kohderyhmät kuten nousevien talouksien keskiluokkaistuva väestö ja ikääntyvät ikäluokat. Matkailun yhdistäminen muihin sektoreihin kuten kalastukseen, suojeluun, kulttuuriperintöön.
Mahdollisuudet
Uhat
Voimakas meriliikenteen kehitys ja lisääntyvä matkailu lisäisivät päästöjä ilmakehään ja lisäisivät kuormitusta meriympäristölle. Mahdollinen meriympäristön huono tila ja alueiden yksityistäminen voivat vähentää luonto- ja kulttuurimatkailua saaristossa ja aiheuttaa kiellettyjen alueiden syntymistä. Epävarmuus maailmantaloudessa ja –politiikassa peilautuu matkailuun ja terrorismin uhka, pandemiat, luonnonkatastrofit ja muut kriisit vaikeuttavat alan ennustettavuutta ja suunnittelua.
Uhat
Keskeisiä tavoitteita
Kansainväliset tavoitteet
Kansalliset tavoitteet
Vahvuudet
Saaristo ja rannikkoalueet ovat tärkeitä virkistyskäytölle, vesiin liittyviin harrastuksiin osallistuu noin 70 % aikuisväestöön kuuluvista suomalaisista. Suuri merkitys erityisesti maaseudun liiketoiminnalle ja palveluille. Merkitys paikallisidentiteetille, kulttuurille ja perinteille, esim. virkistyskalastus, metsästys ja luonnontuotteiden keruu.
Vahvuudet
Heikkoudet
Liikkumisesta aiheutuvat päästöt, ympäristön roskaantuminen ja kuluminen ja vaikutukset herkkiin ekosysteemeihin. Ristiriidat muiden toimialojen kanssa. Kohteiden saavutettavuuden epätasaisuus.
Heikkoudet
Mahdollisuudet
Luonto ja hyvinvointi nousevana trendinä. Lisääntyvän ympäristötietoisuuden myötä kasvava kysyntä lähimatkailulle ja –virkistykselle. Vapaa-ajan lisääntyminen, työn ja vapaa-ajan sekoittuminen sekä etätyömahdollisuudet. Yhdistäminen muihin sektoreihin kuten ammattikalastukseen, suojeluun ja kulttuuriperintöön.
Mahdollisuudet
Uhat
Ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt ja vuodenaikojen lisääntyvä vaihtelu, sinilevän lisääntyminen, ekosysteemin taantuminen. Muiden sektorien aiheuttamat haitat, esim. öljypäästöt tai tuulivoimaloiden maisemavaikutukset. Virkistysmahdollisuuksien keskittyminen varakkaille ja tietyille alueille, merialueiden yksityistäminen ja jokamiehen oikeuksien heikentyminen.
Uhat
Keskeisiä tavoitteita
Kansainväliset tavoitteet
Kansalliset tavoitteet
Vahvuudet
Vetovoimatekijä matkailu- ja virkistyskäytön näkökulmasta. Tarjoaa elämyksiä ja tietoa alueiden historiasta ja kulttuurista nykyisille ja tuleville sukupolville. Kulttuuriperinnön merkitys yhteisöjen ja yksilöiden identiteetille.
Vahvuudet
Heikkoudet
Kulttuuriperintökohteista tuleva kuormitus, esim. hylkyjen myrkyt. Riittämättömät resurssit kulttuuriympäristökohteiden ylläpidossa ja investointien puute. Vähäinen tietämys vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä.
Heikkoudet
Mahdollisuudet
Aineettoman merellisen kulttuuriperinnön tunnistaminen ja merenalaisten kulttuuriperintökohteiden saavutettavuuden lisääminen. Kulttuuriperinnön hyödyntäminen alueiden vetovoimatekijöinä sekä matkailun, virkistyksen, luovien alojen ja laajemmin sinisen kasvun kehittämisessä. Perinnetiedon hyödyntäminen ilmastonmuutoksen hillinnässä.
Mahdollisuudet
Uhat
Merialueiden käyttö kuten merenpohjan luonnonvarojen hyödyntäminen, tuulivoima, läjitys ja ruoppaus, vesiliikenne. Tietopuuteet merelliseen kulttuuriperintöön liittyen muodostavat uhan sen vaalimiselle. ”Keinotekoisten” matkakohteiden luominen ja matkailun keskittyminen isoille risteilyille ja muutamiin helposti saavutettaviin kohteisiin sekä toisaalta saariston ja syrjäseutujen autioituminen ja sen aiheuttama vaara kulttuuriperinnön säilymiselle.
Uhat
Keskeisiä tavoitteita
Kansainväliset tavoitteet
Kansalliset tavoitteet
Vahvuudet
Suomessa merkittävä tietämys ja kattava tietopohja meriympäristön tilasta, lajistosta, arvokkaista alueista, suojelurakenteesta ja merenalaisesta biodiversiteetistä. Luonnon monimuotoisuus on itseisarvo. Hyvinvoiva meriympäristö tuottaa arvokkaita ekosysteemipalveluja ja luo edellytyksiä siniselle taloudelle. Virallisten toimijoiden lisäksi on tullut runsaasti merkittäviä yksityisiä toimijoita. (Pidä saaristo siistinä, Pyhäjärvi-instituutti, BSAG, John Nurmisen säätiö)
Vahvuudet
Heikkoudet
Luonnonsuojelu rajoittaa muita toimintoja merialueella ja aiheuttaa vastarintaa. Luontoarvot pitkän aikavälin pehmeitä arvoja, jotka jäävät helposti lyhyen aikavälin voitontavoittelun jalkoihin. Suojelualueet kohdentuneet luonnon säilymisen kannalta heikosti. Ohjaus ei ole riittävän oikeusvaikutteista.
Heikkoudet
Mahdollisuudet
Ympäristötietoisuuden kasvu voi ohjata kulutusta ja sen myötä yrityksiä sekä vähentää saastuttamista ja roskaamista. Luonnonsuojelu voi säilyttää sellaisia arvoja tai ekosysteemipalveluja, joiden merkitystä emme vielä tällä hetkellä tiedä. Lisääntyvän tiedon, teknologian ja tekoälyn hyödyntäminen luonnonsuojelussa ja puhdistamisessa. Itämeren ravinnevarat on mahdollisuus kääntää hyödyksi, jos ne saadaan kestävästi talteen.
Mahdollisuudet
Uhat
Kansainvälisten ilmasto- ja ympäristösopimusten ja Itämeren maiden keskinäisten sopimusten epäonnistuminen, toimeenpanon puutteet ja hallitusten kyvyttömyys monimutkaisten ongelmien ratkaisemisessa. Muiden toimialojen kasvavat tarpeet merialueen käytölle. Ekosysteemien toiminnan häiriintyminen ja muuttuminen, ekosysteemipalvelujen ja sinisen kasvun vaarantuminen. Suolapitoisuuden lasku, vesistöjen kuormituksen jatkuminen, happikato, happamoituminen, vieraslajit ja erilaiset ympäristöonnettomuudet.
Uhat
–Elinympäristöjen tuhoutuminen ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen
–Ravinnekuormitus ja rehevöityminen
–Ilmastonmuutos
–Happikato ja meren happamoituminen
–Roskaantuminen
–Öljy- ja kemikaalionnettomuudet
–Ylikalastus
–Vieraslajit
(Taulukoiden sisältö tullaan muokkaamaan verkkosivuille sopivaan muotoon)